söndag 31 januari 2016

Rårörda lingon – Krösamos

Lingon, eller ”kröser” som jag sa som liten, passar till det mesta.

Rårörda lingon är ett sötsurt måste till mycket husmanskost, köttbullar, kroppkakor, blodpudding och raggmunk, eller serveras som dessert med mjölk.

Både lingon och socker är konserverande så rårörda lingon går bra att spara i månader.

Recept – 10 portioner som tillbehör eller 4 portioner som dessert:

1 liter lingon
3-5 dl socker

1. Rensa och skölj bären.
2. Välj sockermängd efter tillfälle och smak. Jag tar 3 dl socker om lingonen skall vara ett sötsyrligt tillbehör och 5 dl socker om jag ska ha dem till en sötare dessert.
3. Rör lingon och socker tills sockret smält, och slutat knastra, och lingonen börjat mosa sig.
4. Servera som tillbehör och smaksättning, eller som dessert med mjölk eller grädde.

Mmmm!

Tips:
Spara lingonmoset i en ren burk och tillslut med lock. Det går också utmärkt att frysa det. Ännu bättre är att ha råa lingon i frysen och bara tina och röra den mängd man behöver till varje tillfälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar