fredag 1 december 2017

Rotmos – Kålrot stött med andra rötter

Kålrot är en kraftfull och god rotfrukt som passar med de flesta rätter – Jag kokar och stöter den med andra rotsaker och smaksätter med smör, syrad grädde, muskot, rosmarin och lite salt. 

Recept – 2 portioner: 

½ st Kålrot (ca 600 g) 
1 par Andra Rotfrukter som tex morot, potatis eller selleri (ca 200 g) valfritt 
1 liter lättsaltat Vatten 
1 msk Smör 
½ dl Crème Fraiche eller Smetana (inte nödvändigt) 

½ krm riven Muskotnöt eller mald Vitpeppar 
½ tsk torkad Rosmarin (valfritt) 
½ tsk Salt 


1. Skala och skär rotsakerna i stora tärningar. 
2. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten i ca 30 minuter. 
3. Häll av vattnet och spara lite att späda moset med sen. 
4. Stöt rotsakerna till mos med potatisstöt. Smaksätt med smör, syrad grädde, kryddor och salt. 
5. Vispa samman moset. Späd eventuellt med lite av kokvattnet till önskad konsistens. 
6. Servera rotmos tillsammans med fisk-, fågel- och kötträtter, eller med bara lite smör. 

Var så god! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar