lördag 31 december 2016

Glace au four – En upplevelse

Glass i ugn
Ugnsbakad glass är en hel upplevelse – Temperaturer, smaker och ett dolt innehåll – Sockerkaka fuktad med saft eller likör, vaniljglass, kanske frukt eller bär, samt maräng och mandel – En surpris!

Recept – 5 portioner:

½ st Tårtbotten
½ liter Vaniljglass
½ dl Frukt- eller Bärsaft eller Likör
Ev. 200 g Frukt eller Bär (färsk, konserverad eller halvtinad)
3 st Äggvitor
1 dl Strösocker
Ev. 10 st Sötmandlar


1. Gör du tårtbotten och glassen själv så börja i mycket god tid så att tårtbotten är helt kall och glassen hårdfryst. Förbered alla moment fram till ugnsbakning och servering.
2. Skär den halva tårtbotten så att den följer formen på ett ugnsfast uppläggningsfat.
3. Fukta tårtbotten med saften av frukt eller bär, eller av likör. Ställ sen fatet i kylen.
4. Förbered glassen så att den passar ovanpå tårtbotten, eventuellt skuten i skivor.
5. Förbered eventuell frukt eller bär så att den är uppskuren. Ställ sen i kylskåp.
6. Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum och ställ sen marängmassan i kylen.
7. Hyvla mandel med kniv till spån och ställ åt sidan.
8. Värm ungen med övervärme till 275°c.
9. Före servering läggs den hårdfrusna glassen på tårtbotten. Eventuell frukt eller bär läggs ovanpå eller under. Täck glass, tårtbotten och eventuell frukt eller bär helt och väl med marängmassa, samt strö över mandelspån om så önskas. Arbeta snabbt så att glassen inte tinar.
10. Sätt in glassfatet i ugnen med endast övervärme och låt maräng och mandelflagor få fin färg.
11. Servera glace au four som en festlig överraskning, förr eller senare, efter en god måltid .

Bon appétit! 

torsdag 29 december 2016

Torsk à la Homburg – Parmesan och hummersås

Torsk, gädda eller gös à la Homburg
Parmesanpanerad fisk ugnsgratinerad i hummersås är en 1800-talsrätt med klass – Från tiden då borgerligheten började äta på restaurang – Ofta är recepten på gädda eller gös, men det går utmärkt att laga på torsk eller annan mager fisk – Inte svårlagat och med utsökt smak!

Recept – 3 portioner:

500 g Torskfilé (eller filé av gädda, gös eller annan vit fisk)
½ msk Salt

Till panering:
1 st Ägg
½ dl finriven Parmesanost
½ dl Skorpmjöl
Smör

Till hummersås:
25 g Smör (ca msk)
3 msk Vetemjöl
2 dl Fiskbuljong (hemkokt eller av tärning)
2 dl Gräddmjölk (förslagsvis 1½ dl mjölk och ½ dl vispgrädde)
1 msk Hummerfond (hemkokt eller köpt)
1 msk Tomatpuré
1 tsk Vinäger
½ krm mald Vitpeppar
Ev. Salt
1 msk finklippt Dill

Till garnityr:
Dillkvistar


1. Skölj fiskfiléerna och låt dem rinna av. Plocka bort eventuella småben, samt salta filéerna.
2. Vispa samman ägget till en jämn smet och häll upp på tallrik. Blanda finriven parmesanost med skorpmjöl och lägg blandningen på en annan tallrik.
3. Smöra en ugnsfast form.
4. Panera fisken genom att vända filéerna först i ägget, sen i ost- och skorpmjölsblandningen, och därefter lägg dem i den ugnsfasta formen. Klicka små klickar av smör ovanpå de panerade filéerna.
5. Sätt på ugnen och värm den till 175°c.
6. Häll under tiden samman fiskbuljong och gräddmjölk i en kastrull och värm upp.
7. Smält smöret i en annan kastrull och tillsätt mjölet under omrörning.
8. Späd med buljong-grädd-mjölk-blandningen lite i sänder. Vispa och späd så att redningen inte får klumpar. Vispa också ner hummerfond och tomatpuré.
9. Låt såsen koka 5 minuter under omrörning.
10. Smaka av med vinäger, peppar och eventuellt salt. Samt rör ner finklippt dill.
11. Sätt fiskfiléerna i ugnen och stek i 10 minuter. Slå därefter över såsen och fortsätt gräddningen i ytterligare 15 minuter.
12. Servera torsk à la Homburg tillsammans med kokt potatis eller pressad potatis, samt förslagsvis med stekta champinjoner. Garnera med dillkvistar.

Bon appétit!

lördag 24 december 2016

Kokt rödkål – Gott och nyttigt!

Rödkål passar inte bara på julbordet, utan är en god rätt under hela kålsäsongen, september till maj – Det är inte bara gott – Rödkål är nyttigt också!

Recept – 4 portioner: 

750 g Rödkål (½ rödkålshuvud)
300 g Äpplen (3 st små äpplen)
1 st Gul lök
2 msk Smör
5 hela Kryddnejlikor
10 hela Kryddpepparkorn
1½ msk Vinäger
1½ msk Sirap eller Strösocker
½ msk Salt


1. Strimla rödkålen, tärna äpplena med skal och kärnor samt hacka löken grovt.
2. Fräs smöret i en gryta och lägg i rödkål, äpplen, lök, nejlikor och peppar. Koka på svag värme i 30 minuter och rör om då och då.
3. Smaka av med vinäger, sirap och salt.
4. Servera rödkål till fisk- och kötträtter, liksom till korv. Rödkål har också sin självklara plats på julbordet.

God jul!