fredag 1 juli 2016

Chili sin carne – Böngryta utan kött

Böngryta utan kött
Böngryta med chili är gott och mättande.
– Kryddar gör man med någon form av spansk peppar, det vill säga chilipeppar, cayennepeppar eller stark paprika – Jag kokade pintobönor i tryckkokare och la till en burk röda kidneybönor mest för utseendets skull – Vinäger, citron eller limesaft behövs för att balansera sötman från bönorna – Man vill gärna ha mer!

Recept – 4 portioner:

3 brk Konserverade Bönor (gärna olika sorter) eller 375 g Torkade Bönor
1 st Gul lök
1 st Stor Paprika
2 st Vitlöksklyftor
1 msk Paprikapulver (starkt)
1 krm Chilipulver
1 msk Rapsolja
2 brk Krossade tomater (eller motsvarande mängd färska tomater)
1 brk Majs
1 st Lagerblad
1 tsk Spiskummin
1 tsk Salt
½ tsk Socker
1 msk Vinäger, Citron- eller Limesaft
2 msk färsk Koriander eller Persilja
Ev. Vatten


1. Skölj torra bönor och blötlägg dem i rikligt med vatten i 8 timmar. Häll sen av blötläggningsvattnet. Koka dem mjuka enligt anvisningar på förpackningen. Använd gärna tryckkokare.
2. Skala och hacka löken. Fräs löken i olja i en gryta tillsammans med hackad paprika, pressad vitlök, paprika- och chilipulver, en förenklad sofrito.
3. Tillsätt bönor, krossade tomater, majs, kryddor och salt. Låt koka ca 15 minuter. Känn så att så att grytan är klar. Tillsatt eventuellt lite vatten för att få önskad konsistens.
4. Smaka av med socker och vinäger, samt klippt örtkrydda.
5. Servera böngrytan med kokt ris, mosad potatis, stekt paprika eller exempelvis avokadosallad.

¡Buen apetito!

1 kommentar:

  1. Till chiligrytan kokade jag ris samt stekte paprikabitar i olja som jag saltade lite. En god kombination!

    SvaraRadera