onsdag 15 juni 2016

Seg Maräng – Vild och Krackelerad

Sparade äggvitor går nästan bara att göra maräng av - Sega maränger är godast och lättast att lyckas med, även om de måste varmvipas - Ibland kallas de schweiziska maränger - De ska gärna va lite vilda och krackelerade - Bästa förvaring är att låta dem stå kvar i ugnen tills de blir uppätna - Det brukar gå snabbt!

Recept – 30 toppar:

1 dl äggvita (äggvita från ca 3 ägg)
2½ dl Strösocker
1 krm Ättika


1. Värm upp ugnen till 125°c.
2. Vispa samman alla ingredienserna i en bunke eller skål av metall, porslin eller glas.
3. Ställ bunken i en hett vattenbad, en kastrull på spisen där vattnet sjuder, 90°c. Fortsätt vispa tills äggvitan styvnar och reser sig, efter ca 55°c. Du känner förändringen när du vispar och du kan känna med fingret att smeten blir varm och tjocknar.   
4. Lyft bunken ur vattenbadet och klicka ut den tjocka massan med sked på en plåt med bakplåtspapper. Det blir ca 30 stycken toppar.
5. Sätt in plåten i mitten av ugnen och vänta ca 1 timma.
6. När marängerna är fasta och lätt släpper från pappret är de klara. Stäng av ugnen.
7. Förvara gärna marängerna i ugnen tills de ska konsumeras. Alternativt låt dem kallna och förpacka dem torrt.
8. Servera maränger till kaffe eller som dessert, eller använd dem som ingrediens i, eller dekor till, desserter.

Varsågod!

1 kommentar:

  1. Min erfarenhet är att maräng som vispas samman kall ibland inte blir hård och tjock. Det tar sen evigheter att baka dem. Varmvispar man dem som i receptet ovan så blir de däremot alltid lyckade.

    SvaraRadera