tisdag 21 juni 2016

Ciabatta – Bröd, luft och skorpa

Ciabattan –  Älskad för sin smak och struktur – Luftig, lite seg, med en vacker skorpa – Mums!

Recept – 3 bröd:

25 g Jäst
1 tsk Strösocker
5 dl Vatten
6 dl Vetemjöl Special
4 dl Durumvetemjöl
1 tsk Salt


1. Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt socker och fingervarmt vatten, 37°c. Rör tills jästen är upplöst.
2. Tillsätt allt mjöl förutom 1 dl av durumvetemjölet. Arbeta samman degen så den blir slät, men ändå lös. Det tar en bra stund.
3. Låt degen jäsa i 3 timmar eller mer. 
4. Mjöla bakbordet med lite av durumvetemjölet som är kvar. Häll upp den lösa degen på bordet. Salta degen.
5. Arbeta in mer av mjölet i den lösa degen genom att vika samman den med en degskrapa eller stekspade på det mjölade bordet. Forma degen till en rektangel. Degen ska fortsatt vara rätt lös. Sikta över mjöl.
6. Dela degen i tre fyrkantiga längder. Mjöla kanterna och lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Sikta lite mjöl över.
7. Låt bröden jäsa till drygt sin dubbla storleken, ca 1 timma.
8. Värm ugnen till 225°c.
9. Sätt in plåten i mitten av ugnen, samt ställ in 1 dl vatten i botten på ugnen som förångas. Grädda i ca 25 minuter.
10. När bröden fått vacker färg så tas de ut. Låt de svalna på galler.
11. Servera brödet skuret i skivor till soppa, sallad, som smörgås eller bara med smör.

Varsågod!

1 kommentar: