torsdag 28 april 2016

Köttbuljong – På köttputs och rötter

Det finns oftast inte så mycket att putsa bort på köttet, och sällan finns ben eller märgpipa. Men man kan ändå koka buljong på det man har med mer rotsaker istället - Jag kokade med bland annat en liten rödbeta som gav vacker färg.
 
Recept – ½-¾ liter buljong:

200-500 g Köttputs, ben eller märgpipa (det man har)
200-500 g Rotfrukter (fyll på med morot, purjolök, lök, palsternacka, rotselleri och rödbeta)
Persiljestjälkar eller lite selleristjälk
2 tsk Örtkryddor eller Kvistar av örtkryddor (exempelvis timjan eller rosmarin)
1 st Lagerblad
8 st Vitpepparkorn
8 st Svartpepparkorn
1 liter Vatten
1 tsk Salt / liter vatten
1½ tsk Vinäger


1. Lägg köttputs och delade ben i en gryta och häll kallt vatten över så det täcker. Koka upp.
2. Slå av vattnet och skummet. Skölj köttet rent från skum och diska grytan.
3. Lägg tillbaka köttet i grytan och slå på vattenmängden enligt receptet. Lägg i sköljda rotfrukterna skurna i bitar, liksom kryddor, salt och vinäger. Låt sjuda/koka på svag värme i 1 timma.
4. Sila buljongen och kyl den. Förvara i kylskåp. Fettet på buljongen stelnar och bildar en fettkaka som skyddar den. Önskar du sen buljong utan fett lyfter du bara bort kakan, eller silar bort det stelnade fettet, när du ska använda buljongen.

Lycka till i köket!

1 kommentar:

  1. Skillnaden mot att laga grönsaksbuljong är framför allt att vattnet som köttet fått koka upp i först skall hällas av. Skummet ska bort. Sen kan man koka buljong.

    SvaraRadera