fredag 18 mars 2016

Smetana – Sur grädde med karaktär

Smetana – Rysk syrad grädde – Är gudomligt gott! – Men den går inte att uppbringa här i Malmö – Man kan dock lätt göra den själv – Man gör som med crème fraiche, tar vispgrädde och blandare i ett par matskedar surmjölk. För smetana blandar man i lite kefir, sen sköter sig processen själv, till tjock sur grädde. Alltså precis som man gör crème fraiche, fast med Kefir – Smetana har därtill karaktär!

Recept – 1 lagom sats:

½ liter Vispgrädde
2 msk Kefir


1. Tillsätt ett par matskedar kefir till vispgrädden. Det kan du göra direkt i förpackningen. Blanda!
2. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn - Sen är det klart! - Vill du ha den surare och tjockare så väntar du längre.
3. Ställ smetanan i kylskåp så avstannar syrningsprocessen. Den kan förvaras i flera veckor.
4. Servera smetana som ett syrligt tillbehör till soppor och efterrätter, eller använd den som en smakrikare ingrediens, istället för grädde eller crème fraiche i exempelvis såser och grytor.

Gudagott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar