tisdag 2 februari 2016

Släta vetebullar med kardemumma

Godaste kaffebrödet är en slät vetebulle rullad i strösocker!

Denna vetedeg är grunden för allt vetebröd jag bakar. Kanelbullar, vetelängder med fyllning, lussekatter eller som här enkla släta vetebullar. Godast är alltid vetebrödet nybakat.

Recept – 48 små bullar eller 24 medelstora bullar

50 g Jäst
100 g Smör
5 dl Mjölk
½ tsk Salt
1 dl Socker
2 tsk Nystötta kardemummakärnor eller 1 msk färdigmalen kardemumma
1,4-1,5 liter Vetemjöl

Till penslingen:
1 st Uppvispat ägg


1. Smula ned jästen i en stor bunke. Rör ut den med en skvätt av mjölken.
2. Smält smöret i en kastrull, häll i resten av mjölken och värm den fingervarm, 37°c.
3. Tillsätt salt, socker och kardemumma till degspadet, samt 1,4 liter av mjölet. Arbeta samman degen smidig, ev. med något mer mjöl. Spara ½ dl av mjölet till utbakningen.
4. Låt degen jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter.
5. Lägg upp degen på mjölat bord och knåda den blank och smidig, samtidigt som den släpper bord och händer.
6. Dela degen i 4 lika stora delar och rulla 4 smala längder av dem. Dela dessa i 6 eller 12 bitar beroende på om du önskar små eller större bullar. Rulla bitarna till bullar och lägg dem på bakplåtar med bakpapper.
7. Låt bullarna jäsa övertäckta till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.
8.Värm ugnen till 250°c.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och sätt in plåten i mitten av ugnen.
10. Grädda i 5-10 minuter, passa noga. Ta ut bullarna när de fått bra färg och låt de kallna på galler under bakduk.
11. Servera dem gärna småvarma som de är, eller med smör, marmelad eller ost. Lyxigast blir de om du penslad dem med vatten och lite smält smör och rullar dem i strösocker.

Varsågod!

Tips:
En vetebulle kan fyllas med mandelmassa och grädde. Då har du en fastlagsbulle!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar