fredag 19 februari 2016

Laxpaj med purjolök och grönkål

Lax, purjolök och grönkål är en god kombination i en paj. Här med ett stabilt pajskal och en rejäl äggstanning - Man blir mätt - Pajen är även god att äta kall.

Recept – 6 portioner:

Pajdeg:
150 g Smör
1 dl Kvarg (ca 100 g)
6 dl Vetemjöl
1 msk Vatten

Fyllning:
300 g Kallrökt lax
1 st Purjolö
400 g Grönkål
Rapsolja till stekningen

Ost- & äggstanning:
150 g Ost
6 st Ägg
4 dl Kvarg (ca 400 g)
1½ tsk Salt
2 krm Svartpeppar


1. Blanda rumstempererat smör, kvarg och mjöl i en bunke, knåda till en slät deg. Blir den för hård så ta i lite vatten och arbeta den smidig.
2. Tryck ut degen i en djup pajform. Enklare tycker jag är att kavla ut degen på ett bakplåtspapper, sen lägg den i formen och tryck ut den. Jämna till kanterna om det behövs och lägg degbitarna i botten på pajen. Ställ den kallt.
3. Skiva purjolöken och hacka grönkålen. Fräs den mjuk i lite olja.
4. Skiva den rökta laxen.
5. Värm ugnen till 175°c och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 12 minuter.
6. Riv osten och blanda den med ägg, kvarg, salt och peppar i en bunke.
7. Lägg hälften av purjon och grönkålen i botten av det förgräddade pajskalet, lägg på den skivade laxen och sen resten av purjon och grönkålen. Häll därpå över ost- och äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i 175°c i ca 35 minuter.
8. Låt pajen svalna och servera den med en kokt grönsak eller med sallad.
 
Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar